Πολυηχητικοί πύραυλοι στα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt των ΗΠΑ

Πολυηχητικοί πύραυλοι στα αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt των ΗΠΑ


Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναμένεται να αποκτήσει τους πρώτους του πολυηχητικούς (hypersonic- ταχύτητας πενταπλάσιας του ήχου και άνω) σε πλοίο μέσα σε τέσσερα χρόνια: Όπως ανέφερε ο ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ, Chief of Naval Operations, οι προηγμένοι πύραυλοι αυτοί θα εξοπλίσουν ένα από τα τρία αντιτορπιλικά κλάσης Zumwalt του στόλου.

Όπως γράφει το USNI News, αρχικά το πλάνο ήταν να εξοπλιστούν πρώτα υποβρύχια, ωστόσο ο Γκίλντεϊ αποκάλυψε ότι τα Zumwalt θα είναι η πρώτη πλατφόρμα του αμερικανικού ναυτικού με hypersonic όπλα, κάτι που αποτελεί βήμα προς την κατεύθυνση της μετατροπής τους σε πλατφόρμες πλήγματος.

Το ναυτικό των ΗΠΑ μετατρέπει την τριάδα των Zumwalt (USS Zumwalt, USS Michael Monssor και το υπό ναυπήγηση Lyndon B. Johnson) σε «blue water» (ανοικτής θάλασσας- ωκεανού) πλατφόρμες, τη στιγμή που οι προηγούμενοι σχεδιασμοί ήταν για επιχειρήσεις πιο κοντά στις ακτές και υποστήριξη χερσαίων δυνάμεων μέσω κατευθυνόμενων βλημάτων από τα πυροβόλα των 155 χιλιοστών τους.

Αν και δεν διευκρινίστηκε ποιο θα είναι το όπλο στο οποίο έγινε αναφορά, το USNI News γράφει πως μάλλον ο Γκίλντεϊ αναφερόταν στο C-HGB (Common Hypersonic Glide Body) που έχει αναπτυχθεί για τον στρατό, την αεροπορία και το ναυτικό των ΗΠΑ. Το όπλο αυτό αναπτύσσεται για αποστολές CPS (conventional prompt strike), δηλαδή για συμβατικές επιθέσεις εναντίον στόχων οπουδήποτε στον κόσμο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Οι μεγαλύτερες προσπάθειές μας στην έρευνα και ανάπτυξη είναι στα hypersonics- να παρέχουμε τέτοιες δυνατότητες το 2025 σε ένα πλοίο επιφανείας και μετά σε υποβρύχια Block V (Virginia class)» είπε χαρακτηριστικά.

Για τα Zumwalt το ναυτικό έχει εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας εγκατάστασης πυροβόλων 155 χιλιοστών με δύο σιλό MAC (Multiple All-up-round Canisters) για την εκτόξευση των πυραύλων, ωστόσο δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα πότε και πώς θα γίνει κάτι τέτοιο.

Όπως γράφει το Popular Mechanics, ειδικοί θεωρούν πως ο C-HGB είναι ο πύραυλος στον οποίο είχε επανειλημμένα αναφερθεί ο προηγούμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Λέγεται ότι η μέγιστη ταχύτητά του μπορεί να ανέλθει στα 17 Μαχ (17 φορές η ταχύτητα του ήχου)

Source link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.